داستانِ محسن مقدم،طراح لوگوی دانشگاه تهران
اینجا قرار است داستان محسن مقدم _Mohsen Moghaddam_ که طراح لوگوی دانشگاه تهران هستند را بشنویم :
محسن مقدم (طراح لوگوی دانشگاه تهران) پسرِ محمدتقیخان احتساب الملک شهردار تهران و مالک خانه ی مقدم در دوره ناصرالدین شاه هستند که وقتی ۱۲ ساله بود برای تحصیل به اروپا رفت،اواسط جنگ جهانی اول به ایران بازگشت و شاگرد اساتید بزرگی مثل کمال الملک بود.ایشان بعد از چند سال مجددا به اروپا برگشت و در بخش باستان شناسی موزه ی لوور پاریس آموزش دید.
محسن مقدم بعد از ازدواج به ایران برگشت و یکی از بنیانگذاران اصلیِ دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران که به آن “هنرکده” هم میگفتند،شدند.
روحشون شاد
یکی از کارهایی که محسن مقدم بعد از تاسیس دانشکده ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران انجام دادند طراحی نشان و لوگوی دانشگاه تهران بود.
احتمالا این لوگو سال ۱۳۲۰ طراحی شده است.
شاید بعضی از ما فکر می کردیم که طراح لوگوی دانشگاه تهران استاد ممیز بودند ،اما نه !
طراح این لوگو دکتر محسن مقدم بودند و استاد ممیز سال ۱۳۵۰ طرح این لوگو را ساده تر کردند ،مدتی هم لوگو به آن شکل به کار رفته ولی به خاطر حفظ اصالت نشان قدیم، مجدداً همان نشانِ قبلی به کار برده شده است که هنوز هم پا بر جاست.
خب، فکر کنید تحصیلات باستان شناسی دارد و دستی هم در نقاشی ، تصمیم به طراحی لوگو میگیرد.
بنظر شما چه چیزی میتواند منبع الهام او باشد؟
یه پلاک گچ بری شده از دوران ساسانی که در شهر تیسفون کشف شده!
جزئیات طراحی
دیدن دو بالی که در اولین نگاه به این لوگو به چشم میخورد،حتی برای کسانی که داستان پشتِ این طراحی را نمیدانند،پرواز و اوج گرفتن را تداعی میکند.در واقع حرفِ این لوگو این است : “ دانشگاه تنها مظهری برای صرف آموختن نیست بلکه بستری برای پرورش و رشد آدمی است که او را به تعالی میرساند.”
دو کلمه ی دانشگاه و تهران از ترکیب حروف خط دوره پهلوی و ساسانی نوشته شده اند.حاشیه تزئینی که از دایره های ریز تشکیل شده هم در دوران هخامنشی به عنوان یک عامل تزئینی مخصوصا در سکه ها به کار می رفته است و در دوران ساسانی هم در سکه ها، مهرها و گچ بری مورد استفاده قرار میگرفته.
لازم به ذکر است که این طرح واره ی سنگی-گچی زیبای بازمانده از عصر ساسانی در حال حاضر در موزه ی مشهور پرگامون برلین آلمان نگهداری میشود.
یکی از کارهای دیگر دکتر مقدم، طراحی لباس اساتید دانشگاه تهران بوده است.لباسی که خود ایشان هم در عکسهایشان به تن دارند.
لباس اساتید د انشگاه تهران دکتر مقدم در حالی که لباس اساتید دانشگاه تهران را به تن دارند اساتید دانشگاه تهران
محسن مقدم از زمان کودکی عاشق جمع کردن کلکسیون های مختلف بود و حتی پول زیادی را صرف این بازگرداندن میراثی که از ایران که به صورت قاچاق خارج شده بودند میکردند.
در راستای همین علاقه هم ۱۵ سال قبل از فوتشان،خانه ی پدری شان را به همراه همه ی آثاری که در آن وجود داشت،وقف کردند و دانشگاه تهران هم این خانه را به همراه بقیهٔ میراث ارزشمندش در سال ۱۳۸۸ به موزه تبدیل کرد.مکانی که امروزه با نام خانه ی مقدم شناخته میشود.
اتود های اولیه ی طراحی لباس های اساتید دانشگاه تهران و طرح اولیه ی لوگوی دانشگاه تهران هم در این موزه قرار دارد.
اتود اولیه ی لباس اساتید دانشگاه تهران اتود اولیه ی لوگوی دانشگاه تهران
محسن مقدم،سال ۱۳۶۶ و در حالی که ۸۷ ساله بودن فوت کردند…
روحشون شاد
اگر به داستان لوگوهای مختلف و طراحان علاقه دارید،حتما به بلاگ ما سر بزنید.
اینکه در طراحی های گرافیکی از آنچه شما میپسندید، به گونه ای خلاقانه و هنرمندانه استفاده شود،نیازمند علمی است که هر کسی آن را دارا نیست اما شما میتوانید با دیدن نمونه کارهای ما از این موضوع که ما بهترین ها را برای شما طراحی میکنیم مطمئن شوید و با اطمینان کارهای گرافیکی خود از جمله طراحی لوگوی خود را به ما سفارش دهید.تنها هنر ما دسترسی به اینترنت و دانستن فتوشاپ نیست! علاوه بر سفارش،شما میتوانید با مراجعه به بخش فروشگاه ما ، از دیگر خدمات ما (رایگان و غیر رایگان) بهره مند شوید.
Leave a پاسخ